Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Adesea societatile care ajung la un anumit nivel de marime ajung in situatia in care doresc sa isi extinda piata de desfacere in afara tarii.
Ne referim in acest articol la tranzactiile cu bunuri.
Vanzarile de bunuri pot avea loc pe teritoriul UE – livrari intracomunitare sau in afara UE , caz in care vorbim de exporturi.
Codul fiscal defineste livrarea intracomunitară drept o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora.
Spre deosebire de acestea, sunt considerate exporturi livrările de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene, în afara Uniunii Europene.
Asadar, ce trebuie sa stii daca faci exporturi?
Exporturile sunt scutite de TVA daca sunt indeplinite anumite conditii.
Exporturile sunt scutite de taxa, in urmatoarele conditii (prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal):
a) daca avem o livrare de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
b) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat. Este scutită, de asemenea, și livrarea de bunuri care sunt transportate în bagajul personal al călătorilor care nu sunt stabiliți în Uniunea Europeană, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- (i) călătorul nu este stabilit în Uniunea Europeană, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este în interiorul Uniunii Europene. Adresa sau domiciliul permanent înseamnă locul specificat astfel în pașaport, carte de identitate sau în alt document recunoscut ca document de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne;
- (ii) bunurile sunt transportate în afara Uniunii Europene înainte de sfârșitul celei de-a treia luni ce urmează lunii în care are loc livrarea;
- (iii) valoarea totală a livrării, plus TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 175 euro, stabilit anual prin aplicarea cursului de schimb obținut în prima zi lucrătoare din luna octombrie și valabil de la data de 1 ianuarie a anului următor;
- (iv) dovada exportului se va face prin factură sau alt document care ține locul acesteia, purtând avizul biroului vamal la ieșirea din Uniunea Europeană;

Important
Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278 Cod fiscal.
Exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru.
Documente necesare pentru justificarea exporturilor
Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA se regasesc in Ordinul nr. 103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) și art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Acest ordin prevede pentru cazul in care avem o livrare de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său, urmatoarele documente pentru justificarea scutirii:
a) factura, care trebuie să conțină informațiile prevăzute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal:
b) unul dintre următoarele documente:
- certificarea încheierii operațiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declarației vamale de export pe cale electronică; sau
- exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declarație de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieșire; sau
- în cazul produselor accizabile deplasate în regim suspensiv de accize utilizând EMCS, raportul de export înaintat expeditorului prin care se atestă faptul că produsele accizabile au părăsit teritoriul UE.
Asadar, daca aceste documente pot fi furnizate, operatiunea este scutita, iar factura se emite fara TVA.
Citeste si: Ce trebuie sa stii daca doresti sa faci exporturi?